"Standard and Poors" smanjio rejting EIB

Bez autora
Jan 17 2012

Agencija za određivanje kreditnog rejtinga "Standard and Poors" (S&P) je danas snizila prognozu rejtinga Evropske investicione banke (EIB) na negativnu, tek nekoliko dana nakon što je srezala rejting devet od 17 članica evrozone, kao i Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF).Agencija je zasad zadržala dugoročni rejting EIB-a na vrhunskih AAA i kratkoročni rejting na A-1+ na osnovu dosadašnjeg poslovanja, uprkos "manje povoljnim" rezultatima kad je reč o likvidnosti i kapitalu u poređenju sa većinom drugih finansijskih institucija koje imaju vrhunsku ocenu rejtinga AAA.

Negativna prognoza rejtinga EIBAgencija za određivanje kreditnog rejtinga "Standard and Poors" (S&P) je danas snizila prognozu rejtinga Evropske investicione banke (EIB) na negativnu, tek nekoliko dana nakon što je srezala rejting devet od 17 članica evrozone, kao i Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF).

Agencija je zasad zadržala dugoročni rejting EIB-a na vrhunskih AAA i kratkoročni rejting na A-1+ na osnovu dosadašnjeg poslovanja, uprkos "manje povoljnim" rezultatima kad je reč o likvidnosti i kapitalu u poređenju sa većinom drugih finansijskih institucija koje imaju vrhunsku ocenu rejtinga AAA.

S&P je u petak, 13. januara, snizio vrhunske rejtinge Francuske i Austrije, što je značilo i da EFSF gubi dotadašnji vrhunski rejting, što se ostvarilo juče. Usled toga je dostupni kapital EIB-a od zemalja sa vrhunskim rejtingom, uključujući one koje nisu članice evrozone, smanjen sa 137 milijardi evra na 96 milijardi evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik